O homeopatiji

Homeopatija kao metode liječenja u svijetu zauzima drugo mjesto odmah iza lječenja biljkama a ispred liječenja alopatskim ljekovima.

U Hrvatskoj za sada nije tako, iako je liječenje homeopatijom jeftinije nego liječenja pomoću određenih alopatskih lijekova.

Za sada se lječenje homeopatijom bavi uski krug homeopata koji su diplomirali na koleđima izvan Hrvatske ili na koleđima u Hrvatskoj.

Većina se nalazi u blizini velikih gradova. Homeopatsko lječenje se uspješno koristi kao nadopuna ostalim metodama lječenja.

Izrada homeopatskih ljekova

Homeopatski se lijekovi izrađuju od neprerađenih prirodnih supstanci (biljaka, minerala, životinjskog ili ljudskog tkiva) koji se pripremaju na vrlo jednostavan i jedinstven način.

Taj postupak, nazvan potenciranje, povećava njihova ljekovita svojstva a uklanja sve nuspojave.
To je zapravo postupak uzastopnog razrjeđivanja, kojim dobijemo lijek što je razrijeđen i nekoliko stotina puta a postaje sve djelotvorniji. "Potresanjem i mrvljenjem", dakle uobičajenom proizvodnjom homeopatskih lijekova, oslobađa se energija te osnovne supstancije koja ostavlja svoj otisak u molekulama vode ili alkohola koje postanu nosioci poruke pojedinog lijeka.

Potenciranje

Na prvi pogled homeopatski pristup medicini izgleda kontradiktoran. Zasigurno, iskustvo nam govori da izlaganjem osoba luku koje pate od peludne groznice, samo donosi još patnje toj osobi i čini joj prije loše nego li dobro. Homeopati se sa time ne bi složili, ali uz dva uvjeta.

Prvo, simptomi se moraju blisko podudarati prije nego li će luk imati terapeutskog efekta; to je uvršteno u njihov Zakon jednog lijeka. On tvrdi da će najbolji rezultati biti dobiveni od najsličnijeg lijeka danog u jednoj dozi. Tada će peludna groznica, nakon početnog pogoršanja simptoma (u daljnjem tekstu - agravacija), biti značajno poboljšana.

Ako su početne doze luka dovoljno razrijeđene, biti će vrlo malo agravacije, prije nego nastupi poboljšanje. U stvari, homeopati gledaju na razrjeđivanje ka beskonačno malenim količinama supstance kao prijeko potreban sastavni dio pripreme njihovih lijekova. To je uvršteno u drugi postulat važan za liječenje; Zakon o minimalnoj dozi. To znači da je najdjelotvornija doza za određeni poremećaj, ona koja je potrebna da navede organizam na reakciju. Dati samo jednu dozu razrijeđene supstance, kažu homeopati, i tada čekati na povoljnu reakciju. Nakon nastupa željenog poboljšanja dati sljedeću dozu samo onda kada je poboljšanje prestalo.

Upravo je razrjeđivanje supstance kod izrade homeopatskih lijekova toliko sporno i najveća je prepreka njihovom širem prihvaćanju. Proces je poznat kao potenciranje, a uključuje slijed postepenog razrjeđivanja i ritmičkog protresanja koji se naziva sukusija. Kad dio izvorne supstance dodamo u 9 dijelova vode i ritmički potresamo dobijemo razrrjeđenje 1x ili 1 dio u 10. Jedan dio toga razrijeđenja se tada uzima i dodaje u drugih 9 dijelova vode i ponovo se protresa da bi dobili razrjeđenje 2x, ili 1 dio u 100. Isto tako nastaje razrjeđenje 3x što je u stvari 1 dio u 1000. Ta su razrjeđenja poznata kao potencije (potenciranje), a mogu biti ponavljana vrlo veliki broj puta.

Što je homeopatija

Homeopatija je umjetnost iscjeljivanja i medicinska znanost koja je klinički razvijena u cijelom svijetu prema principima otkrivenima od strane Samuela Hahnemann-a i opisana je u raspravi - Organon der Heilkunst.

Homeopatska praksa uključuje izbor i preporuku pojedinačnog homeopatskog pripravka, koji je kroz prethodno testiranje na zdravim ljudima (dokazivanje), te kroz kliničko iskustvo, proizvodi sličnu sliku simptoma nalik na onu u pacijenta. Homeopatski pripravak propisuje se u minimalnoj dozi potrebnoj za iscjeljenje.

Što se mora znati

Prilkom uzimanja homeopatskog pripravka ( granule, kapi, masti .. ) moraju se poštivati određena pravila kako bi djelovanje bilo ispravno1. pripravke treba čuvati na mjestima koja nisu izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti, prevelikoj toplini ili hladnoći,vlazi ili jakim mirisima. Nije dobro držati pripravak u blizini izvora elekto-magnetskih zračenja npr. mobitela,TV, mikrovalne, kompjutera..Izlaganje bilo kojem od takvih utjecaja može uništiti djelotvornost pripravka

2. pranje zubiju i usne šupljine pastom ne smije se provoditi trideset minuta prije niti nakon uzimanja pripravka, kao i uzimanje mirisnih komponenti mentol, guma za žvakanje i kamfor.

3. za vrijeme uzimanja homeopatske terapije nije preporučeno piti crnu kavu (najmanje dva sata prije i nakon uzimanja pripravka) zatim čaj, osobito crni indijski, te napitci sa cofeinom i stimulansima.(kao coca cola i slični) imaju isto poništavajuće djelovanje. Dapače kod jake reakcije na pripravak uzima se jaka crna kava kako bi poništilo djelovane.

4. ostali biljni čajevi kao i kavovine od biljaka (ječma, krupnika i cikorije) su prihvatljive

5. kamfor u mastima za prehlade, reumu ili usnice, karamfilić, mentol ( u pastama za zube, bombonima ili gumama za žvakanje) mogu antidotirat (tj. poništiti djelovanje pripravka) pa se oni uzmu kod neželjenog i nepodnošljivog djelovanja lijeka

6. homeopatski pripravci se ne smiju staviti u kontakt sa metalom npr. žličicom već isključivo mora biti plastična, ili pak staklena, odnosno drvena

7. granule se uzimaju direktno u usta, te polagano otapaju ispod jezika, alkoholne kapi mješaju se u staklenoj čaši u vodi pa se takva otopina zadržava neko vrijeme u ustima. Naime dolazi do resorpcije lijeka na sluznici i tako bržeg i jačeg djelovanja nego iz želuca

8. homeopatskog liječnika teba upoznati sa alopatskim-klasičnim lijekovima koje uzimate, jer oni mogu umanjiti djelovanje homeopatskih pripravka

9. u terapiji homeopatijom nastojati izbjegavati jako začinjenu hranu npr. mirisne komponente začina češnjak, luk i sl.

10. nakon prvih doza uzimanja homeopatskog pripravka može doći do prolaznog pogoršanja simptoma bolesti, to je samo dokaz djelovanja pripravka

11. svaku "čudnu" reakciju na pripravak odmah javite svom homeopatu

12. homeopatski pripravci ukoliko Vam ne pomognu, ne može napraviti nikakvu štetu po vaše zdravlje ili organizam

13. u koliko se homeopatski pripravak (lijek) duže vrijeme ne koristi, potrebno ga je protresti

Homeopatija i zdravlje

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, ili odsustvo simptoma bolesti.

To je opći osećaj dobrog zdravlja i raspoloženja, osećaj uravnoteženosti, osećaj osobne slobode i osećaj zadovoljstva svojim položajem i funkcijom u obitelji i društvu.Srž ljudske egzistencije zavisi od sposobnosti organizma da održi svoju dinamičku ravnotežu uz minimum poremećaja i maksimalnu postojanost.

Ako postoji fizičko zdravlje onda postoji rezerva energije.

Ako postoji emocionalno zdravlje, osoba može i zna izraziti svoje osjećaje i održi ravnotežu sa okolinom.

Ako postoji mentalno zdravlje, osoba može jasno misliti, logično zaključivati, donositi odluke i rješavati probleme. Homeopatski lijekovi podstiču prirodnu sposobnost organizma da se izliječi. Ima široku primjenu kao preventiva i kao način liječenja kroničnih i akutnih stanja. Homeopatija vam pruža mogućnost da vratite narušenu ravnotežu prirodnim putem.